Chlebek bananowy z jogurtem

    (103)
    1 godz. 20 min

    Ten przepis na chlebek bananowy jest trochę zdrowszy od reszty, bo ma mniej masła. Zastępuje je jogurt, dzięki czemu to ciasto jest bardziej wilgotne. Lubię je posmarować masłem i jeść na śniadanie!


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość sztuk: 1 chlebek 900 g

    • 2 mąki (250 g) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 55 g masła
    • 30 g chudego jogurtu
    • 3/4 szklanki (110 g) brązowego cukru
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 2 i 1/3 szklanki (525 g) bardzo dojrzałych bananów, rozgniecionych widelcem

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.5min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4). Lekko natłuścić podłużną foremkę o pojemności 900 g.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę z sodą i solą.
    3. W osobnej misce zmiksować masło z jogurtem i cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta.
    4. Dalej miksując, dodać roztrzepane jajka. Dodać banany i dobrze wymieszać.
    5. Wlać masę bananową do miski z mąką i wymieszać, ale nie mieszać za długo - tylko tyle, aby mąka zawilgła. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki.
    6. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 60-65 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.
    7. Wyjąć i odstawić na 10 minut, aby ciasto przestygło, a następnie wyjąć je z foremki i ostudzić na metalowej kratce.

    Zobacz jak to zrobić!

    Chlebek bananowy z jogurtem
    Chlebek bananowy z jogurtem

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (103)

    Komentarze po polsku (1)

    oleńka
    autor:
    0

    Bardzo fajny przepis, prosty i szybki. Ciasto wychodzi przepyszne, wilgotne, podobno nie za słodkie, chociaż ja następnym razem dodam mniej cukru. Co prawda masa jajeczno-maślana mi się zważyła, ale ciasto i tak wyszło idealne! Polecam  -  06 mar 2017

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis