Najlepsze udka z kurczaka

    (653)
    1 godz. 40 min

    Pieczone udka z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie z miodem, sosem sojowym i chili. Jest tu też sporo czosnku. Jeśli zamarynujesz kurczaka wcześniej, dobrze przejdzie przyprawami, a Ty przygotujesz później szybki obiad.


    Zrobione przez 5 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 120 ml octu ryżowego
    • 5 łyżek miodu
    • 80 ml sosu sojowego
    • 4 łyżki oleju sezamowego
    • 3 łyżki sosu chili z czosnkiem (Sriracha)
    • 3 łyżki posiekanego czosnku
    • sól do smaku
    • 8 udek z kurczaka bez skóry i kości
    • 1 łyżka posiekanej cebulki dymki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz.5min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. W miseczce porządnie wymieszać ocet z miodem, sosem sojowym, olejem sezamowym, sosem chili, czosnkiem i solą. Połowę tej marynaty wlać do woreczka z suwakiem lub z innym zamknięciem. Dodać kurczaka, wycisnąć z woreczka całe powietrze, a worek zamknąć szczelnie. Potrząsać przez chwilę, aby kurczak pokrył się marynatą. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Raz lub dwa odwrócić kurczaka w worku na drugą stronę.
    2. Po upływie godziny rozgrzać piekarnik do 220°C (gaz: 7).
    3. Pozostałą połowę marynaty wlać do rondelka i postawić na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3-5 minut, często mieszając. Gotować, aż sos zgęstnieje.
    4. Wyjąć kurczaka z woreczka; marynatę pozostałą w woreczku wylać. Ułożyć udka w naczyniu żaroodpornym i posmarować 1/3 zagęszczonej marynaty z rondelka.
    5. Piec przez 30 minut, po 10 minutach smarując jeszcze marynatą z rondelka.
    6. Odstawić na 5-10 minut. W tym czasie ponownie zagotować marynatę pozostałą w rondelku. Gotować przez 1-2 minuty.
    7. Podawać kurczaka polanego dodatkową marynatą i posypanego cebulką dymką.

    Rada:

    Jeśli chcesz aby ten przepis był w 100% bezglutenowy, upewnij się, że używasz bezglutenowego sosu sojowego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (653)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis