Pizza z kalafiora i migdałów

    (1)

    Prosty spód do pizzy z kalafiora, jajek i mielonych migdałów. Szybka pizza, bogata w białko i bardzo smaczna! W wersji bezglutenowej nie używa się mąki tylko wykłada blaszkę papierem do pieczenia.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kalafior, posiekany
    • 125 g mielonych migdałów
    • 3 jajka
    • 1/2 łyżeczki oregano
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • 1/2 łyżeczki rozmarynu
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka mąki pszennej (do oprószenia blaszki, opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220°C (gaz: 7).
    2. Kalafior włożyć do robota kuchennego lub blendera i zmiksować pulsacyjnie, aż kawałeczki kalafiora będą mieć wielkość ziarenek ryżu. Rozłożyć na blaszce do pieczenia.
    3. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 10 minut, aż będzie miękki.
    4. Upieczonego kalafiora przełożyć do dużej miski, dodać zmielone migdały, jajka, oregano, tymianek i rozmaryn. Wymieszać, aby ciasto zbiło się w kulę.
    5. Blachę do wypieku pizzy oprószyć mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia) i rozłożyć na niej ciasto, wygładzając szpatułką na płaski placek.
    6. Nałożyć wybrany sos i ulubione dodatki i piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut, aż się przyrumieni, a brzegi będą chrupiące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis