Faszerowane kolorowe jajka

    (28)
    1 godz. 45 min

    Takie kolorowe jajka można podać na każdą imprezę, ale będą też świetne na Wielkanoc, bo to takie pisanki, ale pokolorowane w środku :)


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 12 duzych jajek
    • 4 łyżki majonezu
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • sos chili (do smaku)
    • 1/4 łyżeczki gorczycy w proszku
    • 4 krople czerwonego barwnika spożywczego (lub więcej)
    • 4 krople niebieskiego barwnika spożywczego (lub więcej)
    • 4 krople zielonego barwnika spożywczego (lub więcej)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Do dużego garnka włożyć jajka, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować 3 minuty (od momentu zawrzenia wody), a następnie skręcić gaz pod garnkiem, garnek przykryć i zostawić na co najmniej 20 minut. Po tym czasie odcedzić, ostudzić i obrać jajka.
    2. Przekroić jajka na pół (wzdłuż) i wyjąć żółtka. W miseczce wymieszać żółtka z majonezem, solą, pieprzem, sosem chili i gorczycą. Rozgnieść widelcem, aby powstała gładka masa.
    3. Do 3 osobny miseczek nałożyć po barwniku, dodać po ok. 250 ml wody do każdego barwnika i wymieszać. Do każdej miseczki włożyć (po kolei lub w małych porcjach) po 8 połówek jajek i odczekać chwilę, aż złapią kolor: różowy, błękitny i zielony. Jeśli kolor wychodzi za blady, można dodać więcej barwnika. Odkładać kolorowe jajka na ręczniki papierowe.
    4. Masę z żółtek nałożyć do woreczka, odciąć róg i wyciskać ją do połówek jajek. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (28)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis