Przepis, w którym można wykorzystać nadmiar cukinii z ogródka. Skusi nawet tych, którzy twierdzą, że nie lubią cukinii. Pyszne babeczki z serem, boczkiem i czosnkiem.
P
Pam-3BoysMama
Zrobione przez 1 osobę
Składniki
ilość sztuk: 12 muffins
225 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
50 g masła, stopionego
1 jajko, lekko roztrzepane
250 ml mleka
125 g startej nieobranej cukinii
1 ząbek czosnku, zgnieciony w prasce
85 g startego sera cheddar (lub innego żółtego sera o wyraźnym smaku)
2 łyżki świeżo startego parmezanu
4 plasterki boczku (lub bekonu), usmażonego i posiekanego
Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4). Lekko wysmarować tłuszczem 12 foremek na muffinki.
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
W osobnej misce dobrze wymieszać roztopione masło z jajkiem, mlekiem, startą cukinią i czosnkiem.
Dodać mąkę do cukinii w kilku porcjach, dobrze mieszając po każdej porcji. Dodać obydwa sery i posiekany boczek. Dokładnie wymieszać i przełożyć masę do przygotowanych foremek.
Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 30-35 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Ostudzić, a następnie wyjąć z foremek. Podawać na ciepło. Niezjedzone babeczki przechowywać w lodówce.