Muffinki z cukinią i żółtym serem

    (114)

    Przepis, w którym można wykorzystać nadmiar cukinii z ogródka. Skusi nawet tych, którzy twierdzą, że nie lubią cukinii. Pyszne babeczki z serem, boczkiem i czosnkiem.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 12 muffins

    • 225 g mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 50 g masła, stopionego
    • 1 jajko, lekko roztrzepane
    • 250 ml mleka
    • 125 g startej nieobranej cukinii
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony w prasce
    • 85 g startego sera cheddar (lub innego żółtego sera o wyraźnym smaku)
    • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
    • 4 plasterki boczku (lub bekonu), usmażonego i posiekanego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4). Lekko wysmarować tłuszczem 12 foremek na muffinki.
    2. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
    3. W osobnej misce dobrze wymieszać roztopione masło z jajkiem, mlekiem, startą cukinią i czosnkiem.
    4. Dodać mąkę do cukinii w kilku porcjach, dobrze mieszając po każdej porcji. Dodać obydwa sery i posiekany boczek. Dokładnie wymieszać i przełożyć masę do przygotowanych foremek.
    5. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 30-35 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Ostudzić, a następnie wyjąć z foremek. Podawać na ciepło. Niezjedzone babeczki przechowywać w lodówce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (114)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis