Muffiny z 6 warzywami

    Muffiny z 6 warzywami

    Zdjęcie do przepisu: Muffiny z 6 warzywami
    2

    Muffiny z 6 warzywami

    (4)
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Muffinki, czy też babeczki z warzywami i serem - na słono. Można je podać dzieciom, przemycając warzywa; można je zaserwować na imprezie; można wziąć na piknik, albo do pracy na lunch!

    Składniki
    ilość sztuk: 16 muffinek

    • 100 g dyni lub batatów, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 100 g cukinii, startej na tarce
    • 250 g cebuli, startej na tarce
    • 100 g czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
    • 100 g szpinaku lub brokuła (drobno posiekanych)
    • 100 g kukurydzy z puszki, odcedzonej
    • 75 ml oleju roślinnego (plus trochę do wysmarowania foremek)
    • 225 g startego sera cheddar (lub innego wyraźnego w smaku sera) o obniżonej zawartości tłuszczu
    • sól i pieprz
    • 225 g mąki pszennej, przesianej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 4 jajka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Dynię (lub bataty) ugotować na parze, aż będzie miękka (10-15 minut). Rozgnieść widelcem na puree i odstawić.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4). Lekko wysmarować olejem 16 foremek na babeczki.
    3. Do miski włożyć startą cukinię, cebulę, paprykę, szpinak (lub brokuły) i kukurydzę. Dodać olej, starty ser i przyprawy. Wymieszać.
    4. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Na koniec dodać ugotowaną dynię (lub bataty) i wymieszać.
    5. Roztrzepać jajka rózgą, aż się spienią. Dodać do warzyw i wymieszać łyżką całość. Nakładać do foremek.
    6. Piec przez 20-25 minut, aż muffinki lekko urosną i się przyrumienią.
    7. Wyjąc, ostudzić, a następnie wyjąć z foremek.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (4)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis