Gulasz węgierski z wolnowaru

    (171)
    5 godz. 40 min

    Gulasz po węgiersku, z wędzoną papryką, gotowany w wolnowarze. Papryka daje mu dymny posmak, a gotowanie w wolnowarze wydobywa głębię smaku. Można go zrobić dzień wcześniej i odgrzać. Zamiast makaronu można podać ziemniaki lub ryż.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 3 cebule pokrojone w plasterki
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 4 łyżki wędzonej papryki w proszku
    • 2 łyżeczki soli morskiej
    • 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
    • 1200 g chudej wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę 2 cm
    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • 1,5 szklanki (375 ml) wody
    • 175 g koncentratu pomidorowego
    • 300 g makaronu jajecznego
    • 125 g kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
    • 8 gałązek natki pietruszki (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 5godz.  ›  Gotowe w: 5godz.40min. 

    1. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć cebulę 8-10 minut, aż zmięknie i się lekko przyrumieni na brzegach. Dodać czosnek i smażyć przez minutę. Przełożyć zawartość patelni do wolnowaru. Przykryć i włączyć wolnowar na ustawieniu "LOW" (niska temperatura).
    2. W dużej misce wymieszać paprykę z solą i pieprzem. Dodać pokrojone mięso i wymieszać, aby się równomiernie pokryło przyprawami.
    3. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę oleju i dodać 1/3 mięsa. Smażyć, aż się ładnie przyrumienią ze wszystkich stron. Przełożyć do wolnowaru.
    4. Na patelnię dodać 2 łyżki wody i drewnianą łyżką zdrapać przypalone resztki mięsa z jej dna. Przelać to do wolnowaru. (Dzięki temu gdy będziesz smażyć kolejne porcje mięsa, papryka się nie przypali.) Na patelnię wlać łyżkę oleju i usmażyć kolejną porcję mięsa. Powtórzyć tę samą procedurę z pozostałym mięsem, za każdym razem zdrapując resztki z dna patelni.
    5. Do wolnowaru dodać koncentrat pomidorowy i resztę wody. Przykryć i gotować przez 4-5 godzin w wysokiej temperaturze (HIGH), lub 6-9 godzin w niskiej temperaturze (LOW).
    6. Przed podaniem ugotować makaron w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
    7. Podawać gulasz na makaronie, dekorując kleksem ze śmietany i gałązką pietruszki.

    Cook's Note

    To prepare a day in advance, transfer the goulash to a pot after cooking in the slow cooker and refrigerate overnight. Reheat on the stovetop over medium-low heat until goulash comes to a low simmer, 15 to 20 minutes.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (171)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis