Klasyczny, elegancki deser na bazie bitej śmietany, z cytryną i białym winem. Najlepiej udekorować go listkami świeżej mięty i plasterkami cytryny i podawać w długich szklankach.
S
SARAH-NEKO
Zrobione przez 2 osoby
Składniki
ilość porcji: 6
1 szklanka (235 ml) schłodzonej śmietany kremówki
1/2 szklanki (100 g) cukru
1/4 szklanki (60 ml) białego wina
1/8 szklanki (30 ml) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej (do smaku)
listki świeżej mięty (do dekoracji)
plasterki cytryny (do dekoracji)
Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
W schłodzonej misce ubijać śmietanę z cukrem, aż zacznie gęstnieć.
Ubijając dalej, stopniowo dodawać sok z cytryny i skórkę. Ubijać, aż będzie lekka i puszysta, ale nie zacznie się zbijać w grudki. Przykryć i wstawić do lodówki do czasu podania.
Nałożyć do wysokich szklanek, posypać szczyptą gałki muszkatołowej i dekorować listkami mięty oraz plasterkami cytryny.