Śmietankowo-cytrynowy deser syllabub

    (66)

    Klasyczny, elegancki deser na bazie bitej śmietany, z cytryną i białym winem. Najlepiej udekorować go listkami świeżej mięty i plasterkami cytryny i podawać w długich szklankach.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 szklanka (235 ml) schłodzonej śmietany kremówki
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru
    • 1/4 szklanki (60 ml) białego wina
    • 1/8 szklanki (30 ml) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
    • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej (do smaku)
    • listki świeżej mięty (do dekoracji)
    • plasterki cytryny (do dekoracji)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W schłodzonej misce ubijać śmietanę z cukrem, aż zacznie gęstnieć.
    2. Ubijając dalej, stopniowo dodawać sok z cytryny i skórkę. Ubijać, aż będzie lekka i puszysta, ale nie zacznie się zbijać w grudki. Przykryć i wstawić do lodówki do czasu podania.
    3. Nałożyć do wysokich szklanek, posypać szczyptą gałki muszkatołowej i dekorować listkami mięty oraz plasterkami cytryny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (66)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis