Francuska zupa cebulowa z wolnowaru

    (295)
    5 godz. 30 min

    Bardzo prosty przepis na tę pyszną zupę cebulową! Wolnowar robi wszystko za Ciebie :) A zupa jest po prostu wspaniała!


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 6 łyżek masła
    • 4 duże cebule pokrojone w krążki
    • 1 łyżka cukru
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 120 ml sherry
    • 1,5L bulionu wołowego
    • sól do smaku
    • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
    • 1 liść laurowy
    • 8 kromek bagietki
    • 60 g (1/2 szkl.) startego sera gruyere
    • 40 g (1/3 szkl.) startego sera emmentaler
    • 20 g (1/4 szkl.) startego parmezanu
    • 2 łyżki startej mozzarelli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 5godz.  ›  Gotowe w: 5godz.30min. 

    1. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać masło na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć, mieszając, ok. 10 minut, aż będzie miękka. Posypać cukrem i zmniejszyć ogień na średni. Smażyć, mieszając, ok. 30 minut, aż cebula będzie rumiana i miękka. Dodać czosnek i smażyć przez minutę.
    2. Dodać sherry i zdrapać z dna przypaloną cebulę. Przełożyć zawartość patelni do wolnowaru i zalać bulionem. Dodać sól, tymianek i liść laurowy. Zamknąć garnek i gotować zupę przez 4-6 godzin w wysokiej temperaturze. (Można też gotować w niskiej temperaturze przez 8-10 godzin).
    3. Na około 10 minut przed podaniem, ułożyć kromki chleba na dużej blaszce i podpiec pod mocno rozgrzaną górną grzałką w piekarniku (lub na funkcji "grill").
    4. W miseczce wymieszać wszystkie sery. Zupę nałożyć do żaroodpornych miseczek, do 3/4 ich wysokości. Do każdej miseczki włożyć po kromce tosta z bagietki. Posypać każdą porcję 2 łyżkami mieszanki serów.
    5. Ustawić miseczki na dużej blaszce i wstawić do piekarnika - znów pod górną grzałkę, aby ser się stopił (na ok. 2 minuty).

    Rada:

    Jeśli nie masz czasu, nie musisz karmelizować cebuli na patelni. Możesz od razu stopić masło w wolnowarze, dodać cebulę i resztę składników, a następnie gotować dalej wg. przepisu. Jednak karmelizowanie cebuli nadaje zupie dużo lepszy smak!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (295)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis