Focaccia

    Focaccia

    10polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Włoski chleb w formie placka piecze się z użyciem drożdży i oliwy z oliwek – to świetny dodatek do dań mięsnych i chrupkich sałat. Można go też podawać z serem, oliwą i czerwonym winem.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 focaccia

    • 500 g mąki pszennej i jeszcze trochę do posypania blatu
    • 1 łyżeczka soli
    • 42 g drożdży
    • 4 łyżki oliwy extra virgin
    • 1/2 łyżeczki gruboziarnistej soli (wg uznania)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +45min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Zmieszać mąkę z solą w misce. Rozpuścić drożdże w 300 ml letniej wody i wraz z 3 łyżkami oliwy wlać do mąki. Wyrobić mikserem. Ciasto powinno być lepkie. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
    2. Kiedy ciasto wyrośnie, zagniatać je i uderzać energicznie przez około 10 minut na posypanym mąką blacie kuchennym, aż przestanie się kleić i stanie się elastyczne. Jeśli to konieczne, dodać podczas zagniatania nieco mąki, ale tylko tyle, żeby ciasto przestało się kleić.
    3. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Ciasto uformować w kulę, ułożyć na blasze i rozpłaszczyć rękami na placek grubości 2 cm i średnicy około 20 cm. Przykryć i odstawić na 30 minut, by wyrosło.
    4. Nagrzać piekarnik do 230°C. Zwilżonymi końcami palców wycisnąć głębokie otwory w wyrośniętym placku.
    5. Posmarować placek resztą oliwy. Posypać powierzchnię gruboziarnistą solą. Piec 15 minut w nagrzanym piekarniku, aż powierzchnia stanie się złotobrązowa. Ułożyć na drucianej podstawce i studzić 15 minut, potem zawinąć w ściereczkę kuchenną, żeby skórka nie stwardniała. Podawać ciepły lub wystudzony.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis