Makaron fettuccine z kurczakiem i pieczarkami

    (34)

    Ten przepis na kurczaka w sosie pieczarkowym jest bardzo prosty i niedrogi. Nie trzeba się dokładnie trzymać ilości składników i można dodać coś od siebie. Można użyć innego makaronu, np. rurki.


    Zrobione przez 3 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 40 g masła
    • 2 cebule, pokrojone w plasterki
    • 1 łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę
    • 400 g pieczarek, pokrojonych w kostkę
    • 1 kg piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
    • 400 g makaronu fettuccine
    • 2 łyżki mąki
    • 500 ml mleka
    • 125 g startego, dojrzałego sera, np. Cheddar lub Gruyere
    • 150 ml śmietany 30%
    • 100 g młodego szpinaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Na dużym ogniu ustawić duży garnek z wodą - na makaron. Gdy zacznie się gotować, dodać makaron.
    2. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, czosnek i pieczarki i smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, w zależności od tego czy lubisz pieczarki bardziej lub mniej wysmażone.
    3. Dodać kurczaka i smażyć, aż nie będzie surowy, ale nie przyrumieniony.
    4. Odsunąć kurczaka i pieczarki z cebulą na jedną stronę patelni, a na drugą stronę dodać mąkę i wymieszać z masłem z patelni (może będzie trzeba dodać więcej masła). Mieszać i smażyć, aż mąka zacznie się gotować.
    5. Wyłączyć gaz pod patelnią i mieszając szpatułką zasmażkę, powoli dolewać mleko.
    6. Włączyć niewielki ogień pod patelnią i gotować sos stale mieszając, aż zgęstnieje. Dodać ser i wymieszać z całą zawartością patelni. Dodać śmietanę i znów wymieszać.
    7. Dodać szpinak i gotować ok. 5 minut, aby liście zmiękły. Od czasu do czasu mieszać.
    8. W tym czasie makaron powinien się ugotować al dente. Odcedzić.
    9. Podawać sos z kurczakiem i grzybami na makaronie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (34)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis