Truskawkowe bezglutenowe pączki wegańskie

    Wegańskie, bezglutenowe, pieczone pączki amerykańskie (donaty) o smaku truskawkowym. Co prawda zawierają cukier, ale i tak mają go dużo mniej od kupnych pączków, a dzięki truskawkom zyskują świeży owocowy smak.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 12 pączków

    • 125 g mąki bezglutenowej
    • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
    • 100 g cukru
    • 40 g wiórków kokosowych
    • 1 szczypta mielonego cynamonu
    • 1 szczypta soli
    • 120 ml niesłodzonego mleka sojowego
    • 4 łyżki wegańskiej margaryny
    • 1 łyżeczka aromatu truskawkowego
    • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
    • zamiennik 1 jajka w proszku (2 łyżeczki proszku będącego zamiennikiem jajka wymieszać z 40 ml wody i ubić)
    • 1 garść świeżych truskawek, posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 170°C (gaz: 3). Foremkę do wypieku pączków z dziurką lekko wysmarować olejem.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, wiórkami kokosowymi, cynamonem i solą.
    3. Do rondelka wlać mleko, dodać margarynę, aromat truskawkowy, ocet i zamiennik jajka. Podgrzewać na małym ogniu, aż margaryna się całkiem stopi.
    4. Wlać mokre składniki do suchych i dodać posiekane truskawki. Dokładnie wymieszać, aby powstało ciasto.
    5. Przełożyć ciasto do woreczka dekoratorskiego i wycisnąć do przygotowanych foremek. Jeśli nie masz woreczka, możesz nałożyć ciasto łyżką do foremek.
    6. Włożyć foremki do rozgrzanego piekarnika i piec przez 10-12 minut. Pilnować, aby pączki się z wierzchu nie przypaliły. Będą gotowe, gdy wetknięty w nie ostry nóż lub wykałaczka wyjdą czyste.
    7. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na metalowej kratce, a następnie polukrować.

    Mąka bezglutenowa

    Mąkę bezglutenową można już kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ale można ją też przygotować samodzielnie w domu, na przykład z tego przepisu: Mąka bezglutenowa - mix z mąką jaglaną

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis