Placki ziemniaczane z batatów

    (14)

    Placki ze słodkich ziemniaków doprawione orientalnymi przyprawami: curry, kuminem i pieprzem cayenne. Są dość pikantne, więc jeśli obawiasz się o ich ostrość, zmniejsz ilość pieprzu cayenne i podawaj je ze śmietaną.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/2 szklanki (60 g) mąki pszennej
    • 1 łyżka curry w proszku
    • 2 łyżeczki białego cukru
    • 1 łyżeczka brązowego cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka mielonego kuminu
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
    • 2 jajka, lekko roztrzepane
    • 1/2 szklanki (120 ml) mleka
    • 4 szklanki (530 g) batatów (słodkich ziemniaków), obranych i startych na tarce
    • 2 szklanki (ok. 500 ml) oleju do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Wymieszać mąkę z curry, cukrem białym i brązowym, proszkiem do pieczenia, kuminem, solą, pieprzem cayenne i czarnym pieprzem.
    2. W osobnej miseczce roztrzepać jajka z mlekiem. Dodać do mąki z przyprawami i wymieszać, aby nie było grudek. Dodać starte bataty i dokładnie wymieszać.
    3. Do patelni o grubym dnie wlać tyle oleju, aby pokrył całe dno. Gdy się dobrze rozgrzeje, nakładać ciasto łyżką i spłaszczać szpatułką. Smażyć na rumiano, ok. 3-5 minut z każdej strony.
    4. Wyjmować z patelni i odkładać na papierowe ręczniki. Podawać na ciepło.

    Rada:

    Najlepiej, aby placki były raczej małe i nie za grube, bo wtedy dobrze usmażą się w środku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (14)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis