Curry z kurczakiem z wolnowaru

    (33)
    9 godz. 15 min

    Przepisy na wolnowar są świetne, bo można wszystko przygotować wcześniej i tylko czekać, aż się ugotuje. Najlepiej nastawić obiad rano i mieć gorący po przyjściu z pracy! To curry jest pyszne, zawiera niewiele tłuszczu, za to jest aromatyczne dzięki orientalnym przyprawom.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 2 - 4 servings

    • 750 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w 2-cm kostkę
    • 1 cebula, pokrojona w plasterki
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 2 łyżki curry w proszku
    • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
    • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
    • 1 łyżka drobno poszatkowanego lub startego świeżego imbiru
    • 1 duży ziemniak, pokrojony w kostkę
    • 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
    • 1 świeża papryczka chili, pokrojona w cienkie plasterki
    • 1 łodyga trawy cytrynowej, pokrojona w plasterki
    • 550 ml mleczka kokosowego light
    • 250 ml wody
    • 2 liście limonki kaffir, pokrojone w paseczki (opcjonalnie)
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 9godz.  ›  Gotowe w: 9godz.15min. 

    1. Na teflonowej patelni, na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę i czosnek.
    2. Wszystkie składniki włożyć do wolnowaru, dobrze wymieszać i gotować w niskiej temperaturze przez 9 godzin.
    3. Przed podaniem udekorować świeżą kolendrą. Podawać z ryżem i sosem chutney.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (33)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis