Buddha bowl z brązowym ryżem

    (1)

    Brązowy ryż, kolorowe warzywa, tofu i ciecierzyca polane dressingiem w tajskim stylu tworzą bardzo pożywną miskę pełną zdrowia, czyli Buddha bowl. Ryż można ugotować w szybkowarze lub normalnie, w garnku na gazie.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • Ryż
    • 700 ml wody
    • 185 g długoziarnistego brązowego ryżu
    • 1/2 łyżeczki soli
    • Dressing
    • sok z 1 limonki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • 1 łyżka suszonej bazylii tajskiej
    • 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
    • Sałatka
    • 2 łyżki sezamu
    • 120 g zielonego młodego groszku w strączkach
    • 250 g ugotowanej ciecierzycy
    • 225 g twardego tofu, pokrojonego w paski
    • 16 małych kolbek kukurydzy, pokrojonych na mniejsze kawałki
    • 100 g startej marchewki
    • 1 mała zielona papryka, pokrojona w kostkę
    • 2 cebulki dymki, posiekane ukośnie
    • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 18min.  ›  Gotowe w: 48min. 

    1. W szybkowarze wymieszać ryż z wodą i solą, zamknąć i doprowadzić do wrzenia. Gdy wytworzy się duże ciśnienie, gotować przez 10 minut, a następnie (postępując zgodnie z instrukcjami producenta) naturalnie zmniejszyć ciśnienie w garnku. Odcedzić pozostałą wodę, a ryż przełożyć do dużej miski.
    2. Przygotować dressing: w miseczce wymieszać sok z limonki z oliwą, olejem sezamowym, bazylią i chili.
    3. Na suchej patelni uprażyć sezam, od czasu do czasu mieszając. Przesypać do osobnej miseczki.
    4. W tej samej patelni podsmażyć groszek, aż będzie jasnozielony (3-5 minut). Odstawić aby ostygł.
    5. Na ryżu w misce ułożyć groszek, ciecierzycę, tofu, kukurydzę, marchewkę i paprykę. Polać dressingiem i wymieszać. Posypać sezamem. Udekorować szczypiorkiem i kolendrą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis