Sałatka z jarmużu z jajkiem

    (12)

    Jarmuż, kukurydza i starta marchew wymieszane z ugotowanymi jajkami, chipsami z tortilli i wędzonym białym serem tworzą tę niesamowitą sałatkę.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 pęczek jarmużu (najlepiej cavolo nero, inaczej czarny jarmuż, toskański)
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • 2 szczypty soli
    • Vinaigrette
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • sok z 1 cytryny
    • 1 łyżka musztardy dijon
    • 1 łyżeczka syropu klonowego (lub więcej, do smaku)
    • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • szczypta granulowanego czosnku
    • szczypta pieprzu cayenne
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
    • Sałatka
    • 2 marchewki, starte
    • 80 g mrożonej kukurydzy, rozmrożonej
    • 10 g pokruszonych chipsów tortilla
    • 60 g prażonych migdałów, grubo posiekanych
    • 2 łyżki wędzonego białego sera, pokruszonego
    • 2 jajka na twardo, posiekane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +10min. odstawienie  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Jarmuż umyć, osuszyć, odkroić łodygi, a liście posiekać w cienkie paseczki.
    2. Włożyć jarmuż do dużej miski, polać łyżeczką oliwy i posypać 2 szczyptami soli. Delikatnie wmasować oliwę z solą w jarmuż. Odstawić na 10 minut aby jarmuż zmiękł.
    3. W osobnej miseczce lub w słoiczku z przykrywką wymieszać 4 łyżki oliwy z sokiem cytrynowym, musztardą, syropem klonowym, kminem rzymskim, czosnkiem, pieprzem, solą i pieprzem cayenne. Wymieszać aby dressing miał jednolity żółty kolor.
    4. Na jarmużu ułożyć marchew, kukurydzę, chipsy z tortilli, migdały i ser. Polać dressingiem. Wymieszać sałatkę, a następnie dodać jajka i delikatnie wymieszać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (12)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis