Chili z wolnowaru

    (12)
    6 godz. 15 min

    Chili con carne, które jest gotowane w wolnowarze. Można je wstawić rano przed wyjściem do pracy i mieć gotowy obiad po powrocie. Przepis inspirowany przepisem Jamiego Olivera.


    Zrobione przez 3 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g mielonej wołowiny
    • 1 duża zielona papryka, posiekana
    • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 100 g marchewki, drobno pokrojonej
    • 1 puszka (400 g) fasolki kidney, odcedzonej
    • 1 puszka (400 g) fasolki w sosie chili
    • 1 puszka (400 g) posiekanych pomidorów
    • 70 g koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżeczka chili w proszku
    • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • sól i pieprz do smaku
    • śmietana (do podania)
    • posiekany szczypiorek (do dekoracji)
    • starty ser (do posypania)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 6godz.  ›  Gotowe w: 6godz.15min. 

    1. Zrumienić mielone mięso na suchej patelni.
    2. Przełożyć mięso do wolnowaru, dodać zieloną paprykę, cebulę, marchewkę, fasolę, pomidory, koncentrat i przyprawy. Dobrze wymieszać.
    3. Gotować przez 6 godzin (lub 8 godzin w niskiej temperaturze).
    4. Nakładać chili do miseczek, dekorować kleksem ze śmietany, startym serem i szczypiorkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (12)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis