Flambirowane nashi z pomarańczą

    Flambirowane nashi z pomarańczą

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny i prosty deser, którego zrobienie zajmuje tylko 25 minut. Flambirowanie polega na polaniu potrawy mocnym alkoholem i podpaleniu go tuż przed podaniem. Zostaje po nim tylko wspaniały aromat, który świetnie się komponuje z pomarańczami i gruszkami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 nashi
    • sok z ½ cytryny
    • 3 pomarańcze
    • 30 g masła
    • 3 łyżki brązowego cukru
    • 3 łyżki brandy
    • 2 łyżki orzeszków pistacjowych, posiekanych
    • gałązki świeżej melisy, do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Obrać nashi, podzielić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki, pokropić sokiem z cytryny, żeby miąższ nie ściemniał.
    2. Obrać pomarańcze i usunąć białe włókna. Pokroić w poprzek na plasterki.
    3. Roztopić masło na patelni. Dodać cukier i mieszać, aż stopnieje. Dodać plasterki gruszki i gotować na małym ogniu po 3 minuty z każdej strony. Powinny trochę zmięknąć, ale pozostać jędrne. Dodać plastry pomarańczy na ostatnią minutę gotowania. Wymieszać, żeby całe pokryły się sokiem z patelni.
    4. Przenieść łyżką cedzakową gruszki i pomarańcze na płytkie talerze i ustawić w ciepłym miejscu. Zagotować sok, który został na patelni, aby odparował. Polać owoce. Nalać brandy na patelnię, podgrzać i podpalić. Polać owoce.
    5. Podawać na ciepłych talerzach, posypane pistacjami i udekorowane gałązkami melisy.

    Inne propozycje

    •Można użyć plasterków gruszek deserowych zamiast nashi. Trzeba je podsmażyć po 2 minuty z każdej strony. * •Można użyć likieru Poire Williams lub Cointreau zamiast brandy. * •Zamiast gruszek można użyć jabłek, pokrojonych w pierścienie. Niektóre odmiany świetnie smakują przyrządzone w ten sposób. Polać podpalonym calvadosem i posypać posiekanymi i podprażonymi orzeszkami laskowymi.

    Zalety

    • Pomarańcze zawierają dużo witaminy C (54 mg w 100 g), czyli witaminy rozpuszczalnej w wodzie. Organizm nie potrafi przechowywać takich witamin, więc owoce i warzywa, zawierające witaminę C, trzeba jadać codziennie. Naukowcy znajdują wciąż nowe dowody na to, że witamina C pomaga zapobiegać chorobom serca i nowotworom, ponieważ jest silnym przeciwutleniaczem.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓ E, kwas foliowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis