Kandyzowana skórka pomarańczowa

    13 godz. 30 min

    Skórka pomarańczowa do ciast, deserów i do herbaty. Po co wyrzucać skórki z pomarańczy, a potem kupować kandyzowaną skórkę w sklepie? Lepiej zrobić sobie w domu lepszą, smaczniejszą i zdrowszą!

    apfel

    Podkarpackie, Polska
    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 1 mały słoiczek

    • Skórki z 5 pomarańczy (najlepiej organicznych, niepryskanych)
    • 1 szkl. cukru
    • 2 łyżki soku z cytryny (lub nieco octu albo kwasku cytrynowego)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +12godz. moczenie  ›  Gotowe w: 13godz.30min. 

    1. Obrane z pomarańczy skórki namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej 12 godzin.
    2. Po tym czasie wodę odcedzić, zalać skórki świeżą wodą i gotować ok. pół godziny.
    3. Odcedzić, przestudzić i oczyścić skórki z białych części. Pokroić drobniutko w kostkę.
    4. Zasypać w garnku cukrem (na szklankę skórki dajemy 3/4 szkl. cukru - mi tu wyszła 1 i 1/4 szkl. skórki, więc dałam 1 szkl. cukru).
    5. Podgrzewać, gotować na małym ogniu i mieszać od czasu do czasu, aż odparuje i zgęstnieje. Zajmie to około 30 minut.
    6. Na koniec dodać sok z cytryny, odrobinę kwasku cytrynowego lub octu dla podkreślenia smaku. Przełożyć gorącą skórkę w powstałym gęstym sosie do czystego słoiczka, zakręcić i odstawić.
    7. Wieczko powinno się zassać. Gdy ostygnie, wstawić do lodówki. Dodawać do ciast, keksów, do deserów i do herbaty.

    Rada:

    Ja wykorzystuję skórki po wyciskaniu soku z pomarańczy, ale można też chować skórki do lodówki, kiedy jemy pomarańcze co jakiś czas, a nawet zamrażać je aż uzbieramy tyle, ile potrzeba do przepisu. Potem przed moczeniem wystarczy je rozmrozić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis