Jajka zapiekane w awokado

    (76)

    Zapiekane jajka wyglądają świetnie w tym przepisie! Na pewno zaimponujesz swoim gościom, gdy podasz im na śniadanie lub brunch takie zdrowe, ciepłe danie.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 awokado, przekrojone na pół i pozbawione pestki
    • 2 jajka
    • sól i pieprz
    • szczypta pieprzu cayenne
    • 1/4 szklanki (45 g) bekonu usmażonego na chrupko i pokruszonego
    • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220°C.
    2. Każdą połówkę awokado włożyć do osobnej kokilki i wbić do miejsca po pestce po 1 jajku. Jeśli pestka była mała, można wybrać łyżeczką nieco więcej miąższu awokado, żeby zrobić więcej miejsca na jajko. Oprószyć solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Ustawić kokilki na blaszce do pieczenia.
    3. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 15 minut, aż jajko się dobrze zetnie. Wyjąć i posypać bekonem oraz szczypiorkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (76)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis