Prosty tofurnik czekoladowy

    (96)

    Wegańskie ciasto czekoladowe z tofu, które wszystkim smakuje. Uwaga: spód z ciastek przygotuj z margaryną, żeby było to faktycznie wegańskie ciasto.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 1 ciasto o średnicy 23 cm

    • Spód
    • 3/4 szklanki (125 g) pokruszonych ciasteczek typu digestives lub herbatników
    • 5 łyżek cukru kryształu
    • 85 g margaryny roślinnej
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • Tofurnik
    • 450 g tofu jedwabistego
    • 50 g kakao
    • 200 g cukru
    • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
    • 1/2 łyżeczka octu jabłkowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz: 4).
    2. Przygotować spód z ciasteczek: roztopić margarynę i wymieszać z cukrem i pokruszonymi ciasteczkami (można wszystko razem zmiksować w robocie kuchennym). Dodać cynamon i wymieszać. Wyłożyć tym spód foremki o średnicy 23 cm.
    3. Zmiksować tofu w robocie kuchennym lub w blenderze, aby nabrało gładkiej konsystencji. Dodać kakao, cukier, wanilię i ocet, wymieszać. Wlać do foremki wyłożonej spodem z ciasteczek.
    4. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut.
    5. Ostudzić, a następnie włożyć na godzinę do lodówki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (96)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis