Wegetariańska zupa z jarmużu

    (481)

    Pyszna zupa z jarmużem, pomidorami, ziemniakami i fasolą, która rozgrzewa i syci w zimne dni. Zamiast kostek rosołowych najlepiej użyć domowego bulionu.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 łyżki posiekanego czosnku
    • 1 pęczek jarmużu (wyciąć łodygi, liście posiekać)
    • 2L wody
    • 3 kostki rosołowe warzywne
    • 1 puszka (400 g) posiekanych pomidorów
    • 6 małych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 2 puszki (po 400g) fasoli cannellini (lub innej białej fasoli)
    • 1 łyżka ziół prowansalskich
    • 2 łyżki suszonej natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. W dużym garnku na zupę rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek i smażyć, aż zmiękną.
    2. Dodać posiekany jarmuż i smażyć ok. 2 minuty, aż zmięknie.
    3. Dodać wodę i kostki rosołowe, pomidory, ziemniaki, zioła i pietruszkę. Gotować zupę na średnim ogniu przez ok. 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Rada:

    Zamiast używać kostek rosołowych, można użyć domowego bulionu warzywnego. Wystarczy dodać 2 litry takiego bulionu zamiast 2 litrów wody i 3 kostek.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (481)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis