Tarta ze szpinakiem i mascarpone

    Tarta szpinakowa, bardzo szybka i bardzo prosta. Można użyć mrożonego szpinaku, albo świeżego. Taka tarta ze szpinakiem posmakuje nawet dzieciom!

    EatMe

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 3 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 opakowanie kruchego ciasta
    • 1 opakowanie (450 g) mrożonego szpinaku
    • 2 ząbki czosnku
    • sól, pieprz
    • gałka muszkatołowa
    • 2 jajka
    • 250 g serka mascarpone
    • sól, pieprz
    • 2 garście startego sera mozzarella

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C (chyba że na opakowaniu ciasta podano inaczej).
    2. Formę na tartę wyłożyć ciastem (na papierze do pieczenia) i ponakłuwać ciasto widelcem.
    3. Szpinak rozmrozić na patelni, odlewając cały płyn. Kiedy będzie już gorący, dodać czosnek, sól i pieprz i smażyć jeszcze chwilę, mieszając, aby dobrze przeszedł przyprawami. Wyłączyć ogień pod patelnią, aby nieco przestygł.
    4. W misce roztrzepać porządnie jajka. Dodać mascarpone i wymieszać (najlepiej rózgą), na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem.
    5. Gdy szpinak trochę przestygnie, dodać go do miski z masą jajeczną i dobrze wymieszać. Przelać tę masę na przygotowane ciasto w blaszce. Wyrównać wierzch i posypać mozzarellą.
    6. Piec przez ok. 20-25 minut, aż ciasto się przyrumieni, a ser stopi i lekko przypiecze.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis