Rozgrzać piekarnik do 200°C (chyba że na opakowaniu ciasta podano inaczej).
Formę na tartę wyłożyć ciastem (na papierze do pieczenia) i ponakłuwać ciasto widelcem.
Szpinak rozmrozić na patelni, odlewając cały płyn. Kiedy będzie już gorący, dodać czosnek, sól i pieprz i smażyć jeszcze chwilę, mieszając, aby dobrze przeszedł przyprawami. Wyłączyć ogień pod patelnią, aby nieco przestygł.
W misce roztrzepać porządnie jajka. Dodać mascarpone i wymieszać (najlepiej rózgą), na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem.
Gdy szpinak trochę przestygnie, dodać go do miski z masą jajeczną i dobrze wymieszać. Przelać tę masę na przygotowane ciasto w blaszce. Wyrównać wierzch i posypać mozzarellą.
Piec przez ok. 20-25 minut, aż ciasto się przyrumieni, a ser stopi i lekko przypiecze.