Flambirowane gruszki

    Flambirowane gruszki

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Gruszki polane sosem z dodatkiem brandy to prosty, ale pyszny deser. Podczas flambirowania cały alkohol wyparowuje, pozostawiając wspaniały smak. Gruszki deserowe nawet po usmażeniu zachowują apetyczną kruchą konsystencję.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 twarde gruszki deserowe
    • sok z 1/2 cytryny
    • 3 pomarańcze
    • 30 g masła
    • 3 łyżki brązowego cukru
    • 3 łyżki brandy
    • 2 łyżki grubo posiekanych orzechów pistacjowych
    • gałązki melisy do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Obrać gruszki, przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić każdą ćwiartkę na plasterki i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
    2. Obrać pomarańcze i usunąć z nich białą błonę. Pokroić w poprzek na plasterki.
    3. Rozpuścić masło na patelni. Dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Wrzucić plastry gruszek i podsmażyć na małym ogniu po 3 minuty z obu stron. Powinny zmięknąć, ale wciąż być kruche. W ostatniej minucie smażenia dodać plasterki pomarańczy i zanurzyć starannie w soku na patelni.
    4. Przełożyć gruszki i pomarańcze łyżką cedzakową na półmisek i trzymać w cieple. Sok na patelni doprowadzić do wrzenia, żeby trochę odparował, a następnie polać nim owoce. Wlać na patelnię brandy, podgrzać i podpalić (to jest flambirowanie), a następnie polać owoce.
    5. Podawać owoce na podgrzanych talerzach, posypane orzechami pistacjowymi i udekorowane gałązkami melisy.

    Inne propozycje

    • Zamiast brandy można użyć likieru pomarańczowego Cointreau lub gruszkowego Poire Williams. * • Gruszki można zastąpić jabłkami pokrojonymi w krążki. Podczas flamibirowania zastąpić brandy calvadosem i posypać prażonymi orzechami laskowymi.

    Zalety

    • Pomarańcze zawierają dużo witaminy C (54 mg w 100 g). Jest to jedna z rozpuszczalnych w wodzie witamin, której organizm nie magazynuje. Dlatego właśnie należy jeść codziennie owoce i warzywa zawierające tę witaminę. Naukowcy mają coraz więcej dowodów na to, że jako silny przeciwutleniacz zapobiega ona wielu chorobom, takim jak choroby serca i nowotwory.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ C * ✓ E, kwas foliowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis