Jajka zapiekane z pomidorami

    Takie jajka zapiekane w kokilkach z różnymi dodatkami zawsze wydawały mi się ciekawe, ale chciałam je zrobić w wersji wegetariańskiej. Wyszły pyszne! Polecam na specjalne śniadanie ;)

    EatMe

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • kawałek masła
    • 4 kromki chleba
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 12 łyżek posiekanych pomidorów z puszki
    • zioła prowansalskie
    • sól i pieprz
    • 4 jajka
    • 2 łyżki startego sera (parmezan, pecorino itp.)
    • kiełki lub szczypiorek do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do 180°C (z termoobiegiem).
    2. 4 kokilki lub inne małe naczynia do zapiekania wysmarować masłem.
    3. Z chleba wykroić krążki o wielkości dna kokilki. Można użyć do tego szklankę. Włożyć po krążku z chleba do każdej kokilki. Posmarować czosnkiem.
    4. Na chleb nałożyć o 3 łyżki pomidorów do każdej kokilki. Nałożyć mniej, jeśli się nie mieści aż tyle. Posypać ziołami, solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika na 5-7 minut.
    5. W tym czasie każde jajko wbić ostrożnie do osobnej miseczki lub małej szklanki. Dzięki temu można będzie wyjąć ewentualne skorupki. Dodać sól i pieprz.
    6. Wyjąć kokilki z piekarnika i ostrożnie wlać do każdej po jajku. Najlepiej aby żółtko znalazło się na środku. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 10 minut.
    7. Kiedy białko się zetnie i żółtko też zacznie się ścinać, otworzyć piekarnik i posypać jajka serem. Zamknąć piekarnik i piec jeszcze minutę, dwie, aż ser się stopi.
    8. Wyjąć, postawić na talerzykach, udekorować kiełkami lub posiekanym szczypiorkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis