Irlandzka zupa kapuściana

    (206)

    To wspaniała zupa o pięknych kolorach - zielona kapusta i czerwone pomidory, a do tego aromatyczny bekon i sycące ziemniaki. Bardzo pożywna.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 225 g boczku, pokrojonego w kostkę
    • 2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
    • 1 puszka (400 g) posiekanych pomidorów
    • 1 szklanka (225 ml) bulionu drobiowego (lub więcej)
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 szklanki (150 g) liści kapusty włoskiej, pokrojonej w cienkie paseczki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Wrzucić boczek do dużego garnka na zupę i smażyć na średnim ogniu, aż się równomiernie przyrumieni.
    2. Dodać ziemniaki, pomidory i tyle bulionu drobiowego, aby je przykrył. Dodać sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.
    3. Dodać kapustę i gotować jeszcze kilka minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (206)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis