Zupa z soczewicy z kiełbasą

    (556)
    3 godz. 15 min

    Podawać z serem Pecorino Romano startym do każdej miseczki z zupą. Jeśli użyjesz czerwonej soczewicy - będzie się gotować znacznie krócej.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 225 g włoskiej kiełbasy obranej z łupiny i posiekanej
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana
    • 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
    • 500 g suszonej ciecierzycy, opłukanej
    • 5 marchewek, drobno pokrojonych
    • 1L wody
    • 750 ml bulionu drobiowego
    • 2 puszki (po 400 g) posiekanych pomidorów
    • mała garstka posiekanej natki pietruszki
    • 2 liście laurowe
    • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
    • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
    • 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
    • 1 łyżka soli (do smaku)
    • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.15min. 

    1. Włożyć kiełbasę do dużego garnka i podsmażać na średnim ogniu, aż się równomiernie zrumieni.
    2. Dodać cebulę, seler i posiekany czosnek i smażyć dalej, aż będą miękkie.
    3. Dodać ciecierzycę, marchewkę, wodę, bulion i pomidory. Dodać pietruszkę, liście laurowe, oregano, tymianek, bazylię, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 2-3 godziny na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (556)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis