Zupa pieczarkowa z pęczakiem

    (207)
    1 godz. 15 min

    Doskonała zupa na zimowe dni, pachnąca pieczarkami, sycąca dzięki kaszy pęczak i warzywom. Prosta i pyszna.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 160 g posiekanej cebuli
    • 100 g marchewki pokrojonej w kostkę
    • 60 g selera naciowego, pokrojonego w plasterki
    • 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
    • 450 g pieczarek pokrojonych w plasterki
    • 1,5 litra bulionu drobiowego
    • 140 g kaszy pęczak
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. W garnku na zupę rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, marchewkę, seler i czosnek; smażyć aż cebula będzie miękka i przezroczysta.
    2. Dodać pieczarki i smażyć jeszcze przez kilka minut.
    3. Dodać bulion i kaszę. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować, aż kasza będzie miękka (ok. 50 minut).
    4. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (207)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis