Polędwiczki wieprzowe po włosku

    (248)

    Prosty przepis na przepyszne polędwiczki wieprzowe z patelni, a następnie pieczone z czosnkiem pomidorami, rozmarynem i białym winem. Podawać z sałatką z sałaty i ziemniakami lub z ryżem.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 2 polędwiczki wieprzowe (po 340 g każda)
    • 2 pomidory (najlepiej śliwkowe), posiekane, bez pestek
    • 4 łyżki posiekanych zielonych oliwek
    • 4 łyżki wytrawnego białego wina
    • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki pieprzu
    • 125 ml słodkiej śmietanki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C (gaz: 6). W żeliwnej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu i zrumienić mięso z każdej strony.
    2. W misce wymieszać pomidory, oliwki, wino, rozmaryn i czosnek. Dodać do mięsa w patelni. Oprószyć solą i pieprzem.
    3. Włożyć patelnię do rozgrzanego piekarnika i piec przez 30 minut, aż temperatura w środku mięsa osiągnie 72°C.
    4. Po upieczeniu wyjąć polędwicę z patelni, ale pozostawić w niej sos i pomidory. Postawić patelnię na średnim ogniu i mieszając, powoli dodawać śmietanę. Stale mieszając, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.
    5. Polędwicę pokroić w plasterki, polać sosem i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (248)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis