Smażony ryż z kalafiora po chińsku

    (250)

    Przepis na chiński smażony ryż z wieprzowiną i warzywami, ale bez ryżu. Zastępuje go tu kalafior starty na grubych oczkach tarki. Zamiast wieprzowiny można użyć kurczaka, można też dodać inne warzywa.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 300 g mrożonego groszku
    • 120 ml wody
    • 4 łyżki oleju sezamowego
    • 800 g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w plasterki lub w kostkę
    • 6 cebulek dymek, posiekanych
    • 1 duża marchewka, pokrojona w plasterki
    • 550 g kalafiora startego na grubych oczkach tarki
    • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
    • 6 łyżek sosu sojowego
    • 2 jajka, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W rondelku zagotować groszek w wodzie, zmniejszyć ogień i gotować 3 minuty, aż groszek będzie miękki. Odcedzić i odstawić.
    2. W woku, na średnim ogniu rozgrzać 2 łyżki oleju sezamowego. Dodać wieprzowinę i smażyć, mieszając przez 7-8 minut, aż się lekko przyrumieni z każdej strony. Odłożyć mięso na talerz.
    3. Do woka dodać 2 łyżki oleju sezamowego i dodać większość dymki (zostawić trochę do dekoracji) oraz marchewkę. Smażyć 5 minut, mieszając, aż zmiękną. Dodać kalafior i smażyć, mieszając, ok. 4-5 minut, aż kalafior zmięknie, ale będzie nadal jędrny. Wmieszać czosnek.
    4. Dodać do wola usmażone mięso i sos sojowy. Mieszać i podgrzewać jeszcze 3-5 minut, aż wszystko będzie dobrze ciepłe.
    5. Przesunąć szpatułką zawartość woka na jego jedną stronę, a na drugą wlać roztrzepane jajka. Smażyć i mieszać jajka ok. 3-5 minut. Wmieszać warzywa z mięsem do ściętych jajek, rozbijając większe grudki szpatułką. Podawać na ciepło, dekorując dymką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (250)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis