Carbonara z cukinii

    (10)

    Bezglutenowa carbonara, a raczej spaghetti z cukinii mocno inspirowane klasycznym daniem z makaronu. Nie ma w nim też śmietany, jak w tradycyjnym przepisie, ale smak jest i tak wspaniały!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 jajka
    • 1 żółtko
    • 160 g startego sera Pecorino (do smaku)
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 60 g pancetty pokrojonej w kostkę
    • 1 duża cukinia pokrojona w cieniutkie paseczki za pomocą obieraczki spiralnej lub do juienne
    • 2 łyżki startego parmezanu
    • 2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W misce roztrzepać 1 jajka z jednym żółtkiem. Dodać ser pecorino i dobrze wymieszać.
    2. W dużym woku lub patelni rozgrzać oliwę. Dodać pancettę i smażyć, mieszając, ok. 2-3 minuty, aż będzie lekko podsmażona, ale nie spieczona na chrupko. Dodać cukinię i smażyć, mieszając, przez 3-5 minut. Cukinia ma się dobrze podgrzać, a pancetta usmażyć na chrupko. Zdjąć patelnię z ognia.
    3. Do cukinii z pancettą dodać roztrzepane jajka i dobrze wymieszać. Posypać parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (10)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis