Podstawowy przepis na rolki sushi. Zamiast wędzonego łososia można do nich użyć tuńczyka, mięsa kraba (z puszki), albo innej ryby. Podawać z sosem sojowym i wasabi.
1
1ORANGE1
Zrobione przez 1 osobę
Składniki
ilość porcji: 8
150 g nieugotowanego ryżu na sushi
3 łyżki octu ryżowego
3 łyżki cukru
1,5 łyżeczki soli
4 płaty nori
1/2 ogórka, obranego i pokrojonego w cienkie słupki
2 łyżki marynowanego imbiru
1 awokado, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
225 g wędzonego łososia lub tuńczyka
Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
W średnim rondelku doprowadzić do wrzenia 325 ml wody. Dodać ryż i wymieszać. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować przez 20 minut.
W małej miseczce wymieszać ocet ryżowy z cukrem i solą. Dodać mieszaninę do ugotowanego ryżu i wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 150°C (gaz: 2). Położyć płaty nori na średniej blaszce i wstawić do piekarnika na 1-2 minuty, aż będą ciepłe.
Na bambusowej macie ułożyć jeden płat nori. Zmoczyć dłonie i nałożyć nimi cienką warstwę ryżu. Wyrównać, aby równomierną warstwą pokrył nori. Wzdłuż środka ułożyć rządek wykorzystując 1/4 ogórka, imbiru, awokado i ryby. Podnieść końcówkę maty i delikatnie zwinąć rolkę, tak aby wszystkie składniki znalazły się w środku. Lekko przyciskając skończyć zwijanie. Powtórzyć z pozostałymi składnikami.
Za pomocą ostrego, zwilżonego noża pokroić każdą rolkę na 4-6 plastrów.
Wersja wegetariańska
Można pominąć rybę zupełnie i w jej miejsce dodać więcej ulubionych warzyw.