Sushi z awokado, łososiem i marynowanym imbirem

    (200)

    Podstawowy przepis na rolki sushi. Zamiast wędzonego łososia można do nich użyć tuńczyka, mięsa kraba (z puszki), albo innej ryby. Podawać z sosem sojowym i wasabi.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 150 g nieugotowanego ryżu na sushi
    • 3 łyżki octu ryżowego
    • 3 łyżki cukru
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 4 płaty nori
    • 1/2 ogórka, obranego i pokrojonego w cienkie słupki
    • 2 łyżki marynowanego imbiru
    • 1 awokado, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
    • 225 g wędzonego łososia lub tuńczyka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. W średnim rondelku doprowadzić do wrzenia 325 ml wody. Dodać ryż i wymieszać. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować przez 20 minut.
    2. W małej miseczce wymieszać ocet ryżowy z cukrem i solą. Dodać mieszaninę do ugotowanego ryżu i wymieszać.
    3. Rozgrzać piekarnik do 150°C (gaz: 2). Położyć płaty nori na średniej blaszce i wstawić do piekarnika na 1-2 minuty, aż będą ciepłe.
    4. Na bambusowej macie ułożyć jeden płat nori. Zmoczyć dłonie i nałożyć nimi cienką warstwę ryżu. Wyrównać, aby równomierną warstwą pokrył nori. Wzdłuż środka ułożyć rządek wykorzystując 1/4 ogórka, imbiru, awokado i ryby. Podnieść końcówkę maty i delikatnie zwinąć rolkę, tak aby wszystkie składniki znalazły się w środku. Lekko przyciskając skończyć zwijanie. Powtórzyć z pozostałymi składnikami.
    5. Za pomocą ostrego, zwilżonego noża pokroić każdą rolkę na 4-6 plastrów.

    Wersja wegetariańska

    Można pominąć rybę zupełnie i w jej miejsce dodać więcej ulubionych warzyw.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (200)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis