Filety z soli ze złocistym kuskusem i koprem włoskim

    Filety z soli ze złocistym kuskusem i koprem włoskim

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kaszka kuskus doprawiona kurkumą i koprem włoskim wchłania maślany sos, który powstał podczas pieczenia ryby. Powstaje w ten sposób szybkie do przygotowania danie, które wygląda i smakuje wybornie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g kuskusu
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 4 filety z soli (ok.160 g każdy)
    • 2 główki kopru włoskiego
    • 2 cebule dymki, pokrojone w krążki
    • 2 łyżki kaparów
    • 1 cytryna
    • 40 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Wsypać kuskus do miski odpornej na wysoką temperaturę. Dodać kurkumę i wymieszać. Zalać wrzątkiem na wysokość nieco mniej niż 1 cm powyżej kuskusu. Nie mieszać. Przykryć miskę i odstawić.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Nasmarować brytfannę odrobiną oliwy z oliwek. Ułożyć w niej filety soli skórą do góry. Lekko posmarować skórę oliwą. Odstawić.
    3. Przygotować koper włoski: zachować listki do przybrania, przekroić główkę na połówki, usunąć twardy rdzeń i pokroić warzywo na cienkie plasterki. Podzielić plasterki na piórka i włożyć do miski. Dodać cebulę dymkę, kapary i resztę oliwy z oliwek. Wymieszać.
    4. Wstawić rybę do piekarnika na 3–4 minuty, aż skórka zacznie się rumienić. Przewrócić szpatułką na drugą stronę. Otrzeć skórkę z cytryny i posypać nią rybę. Pokroić cytrynę na ósemki i ułożyć je w brytfannie. Nałożyć po kawałku masła na każdy filet. Doprawić solą i pieprzem. Piec jeszcze przez 1–2 minuty, aż ryba będzie gotowa, ale wciąż jędrna.
    5. Wymieszać kuskus z mieszanką z koprem włoskim. Rozdzielić na 4 podgrzane talerze. Nałożyć na wierzch rybę i opieczone cząstki cytryny. Polać filety sosem z brytfanny i podawać natychmiast, udekorowane listkami kopru włoskiego.

    Możesz też użyć

    Zamiast soli – filetów z pstrąga (2 na porcję, jeśli są małe) bądź też steków lub filetów z morszczuka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis