Tortilla z cytrynowym kurczakiem

    (2516)

    Pomysł na pyszny lekki obiad, lunch, albo na kolację. Aromatyczny kurczak smażony w soku z cytryny i czosnku, podany w tortilli z pomidorem, sałatą i serem. Po prostu pyszne!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 700 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
    • 1 łyżka octu z czerwonego wina
    • sok z połowy cytryny
    • 1 łyżeczka cukru
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
    • 2 cebulki dymki, drobno posiekane
    • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 10 tortilli z mąki pszennej
    • 1 pomidor, pokrojony w kostkę
    • pół sałaty lodowej, podartej na małe kawałki
    • 50 g startego sera cheddar
    • 10 łyżek salsy pomidorowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W średniej patelni smażyć kurczaka przez ok. 20 minut (można dodać łyżeczkę oleju aby się nie przypalił). Dodać ocet, sok cytrynowy, cukier, sól, pieprz, cebulkę, czosnek i oregano. Dusić jeszcze 10 minut.
    2. Na średnim ogniu rozgrzać patelnię o grubym dnie. Podgrzać na niej jedną tortillę, a następnie odwrócić i podgrzać z drugiej strony. Powtórzyć z pozostałymi tortillami.
    3. Na ciepłą tortillę nałożyć kurczaka, na nim pomidory, sałatę i ser, a na koniec polać salsą.

    Rada:

    Zamiast podgrzewać tortillę po jednej na patelni, można je wszystkie razem owinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do średniej temperatury. W ten sposób podgrzeją się, gdy Ty będziesz zajmować się kurczakiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2516)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis