Klops wołowy z cukinią

    (60)

    Prosty przepis na klops z chudej mielonej wołowiny, z dodatkiem cukinii i marchewki. Dzięki warzywom jest on nie tylko zdrowszy, ale też bardziej wilgotny.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
    • 0,5 szklanki (80 g) posiekanej cebuli
    • 0,5 łyżeczki czosnku, zgniecionego w prasce
    • 450 g chudej mielonej wołowiny
    • 1 szklanka (100 g) bułki tartej pełnoziarnistej
    • 2 duże jajka
    • 3/4 szklanki (80 g) startej marchewki
    • 3/4 szklanki (85 g) startej cukinii
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
    • 4 łyżki keczupu (do smaku)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C (gaz: 6). Lekko wysmarować tłuszczem keksówkę.
    2. W patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Smażyć paprykę i cebulę, mieszając, aż zmiękną - ok. 5-10 minut. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty.
    3. W dużej misce wymieszać mielone mięso z bułką tartą, jajkami, marchewką, cukinią, cebulą i papryką. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać rękoma. Przełożyć do keksówki i uklepać.
    4. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 35-40 minut, aż mięso będzie upieczone w środku. Posmarować po wierzchu keczupem i piec jeszcze 5 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (60)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis