Buddha bowl z pieczonymi warzywami

    Buddha bowl to miska zdrowia. Dobrze skomponowana, zapewni Ci odpowiednią ilość białka, witamin i mikroelementów. W tej wersji jest wegańska, z kaszką bulgur, tempehem, batatem i koprem włoskim. Pyszna i sycąca.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 235 ml wody
    • 70 g kaszki bulgur
    • 1 batat, obrany i pokrojony w kostkę
    • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku
    • 225 g bulwy kopru włoskiego, pokrojonego w kostkę
    • 1 mała czerwona cebula, pokrojona na duże kawałki
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
    • 225 g tempehu (lub innego białka wegańskiego), pokrojonego na 1-cm kawałki
    • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
    • 2 łyżeczki oleju kokosowego
    • <>Dressing
    • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżeczki octu z czerwonego wina
    • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 2 łyżki pestek z dyni

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 42min.  ›  Gotowe w: 1godz.7min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C (gaz: 6). Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. W rondelku zagotować wodę z bulgurem. Przykryć i zmniejszyć ogień. Gotować ok. 12 minut, aż bulgur będzie miękki, a woda się wchłonie.
    3. Bataty włożyć do miski i skropić 1 łyżeczką oliwy; oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć na przygotowaną blaszkę, układając w jednym rządku. Do tej samej miski włożyć koper, wymieszać z 1 łyżeczką oliwy, solą i pieprzem i ułożyć jako drugi rządek na blaszce.
    4. Piec warzywa w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut. Do miski po koprze włożyć cebulę, wymieszać z łyżeczką oliwy, solą i pieprzem. Ułożyć jako trzeci rządek na blaszce z warzywami. Do miski włożyć paprykę, również wymieszać z oliwą, solą i pieprzem i ułożyć na blaszce obok cebuli.
    5. Piec wszystkie warzywa przez 10-15 minut, aż będą miękkie.
    6. Do miski włożyć tempeh i wymieszać z 1/2 łyżeczki curry w proszku.
    7. W patelni na średnim ogniu rozgrzać olej kokosowy. Smażyć tempeh przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż będzie przysmażony z każdej strony.
    8. Wymieszać dokładnie sok pomarańczowy z 2 łyżkami oliwy, octem, 1/2 łyżeczki curry w proszku, 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
    9. Ugotowany bulgur nałożyć po równo do 2 misek. Tak samo podzielić upieczone warzywa, nakładając je naokoło bulguru. Posypać pestkami z dyni i polać dressingiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis