Zupa z piersi kurczaka z makaronem z cukinii

    (76)

    Zupa przypominająca rosół, ale o wiele mniej kaloryczna, bo na bazie piersi z kurczaka i z dodatkiem makaronu z cukinii, a nie tradycyjnego. Ma mniej węglowodanów i nie zawiera glutenu. Za to porządnie rozgrzewa i pomaga przy przeziębieniach.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 szklanka (160 g) cebuli posiekanej w kostkę
    • 1 szklanka (120 g) selera naciowego, pokrojonego w kostkę
    • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 2 l bulionu drobiowego (najlepiej domowego)
    • 1 szklanka (120 g) marchewki, pokrojonej w plasterki
    • 350 g ugotowanej piersi z kurczaka, pokrojonej na małe kawałki
    • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
    • 1 szczypta suszonego tymianku (opcjonalnie)
    • sól i czarny pieprz do smaku
    • 3 cukinie pokrojone za pomocą spiralnej obieraczki lub pokrojone na cienkie długie paseczki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W dużym garnku, na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, seler i czosnek. Smażyć ok. 5 minut, aż będą miękkie.
    2. Dodać bulion drobiowy, marchewkę, kurczaka, bazylię, oregano, tymianek, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
    3. Makaron z cukinii podzielić na 6 miseczek i wlać do nich gorącą zupę.

    Rada:

    Cukinię można pokroić na spaghetti za pomocą specjalnej obieraczki spiralnej, obieraczki do julienne, lub nożem. Zobacz krótki film, w którym pokazujemy jak to zrobić: https://youtu.be/NlQawg7wKms

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (76)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis