Domowy kebab z kurczaka

    1 godz. 35 min

    Można czasem zastąpić niezdrowe jedzenie dużo zdrowszą wersją - dlatego polecam ten przepis na domowego kebaba z kurczakiem. Mniej wątpliwych dodatków, mniej wyrzutów sumienia!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • oliwa z oliwek
    • 2 łyżeczki mielonego kuminu
    • 2 łyżeczki papryki w proszku
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub chili w płatkach
    • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1 kostka rosołowa maggi, pokruszona
    • 6 udek kurczaka, bez skóry i kości
    • Do podania
    • 2 chlebki pitta lub naan
    • jogurt wymieszany z sosem miętowym lub z majonezem
    • sałata lodowa, posiekana
    • cebula pokrojona w krążki
    • sos chili

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Wymieszać wszystkie przyprawy wraz z pokruszoną kostką rosołową. Dodać oliwę, aby powstała pasta. Posmarować tą marynatą dokładnie kawałki kurczaka i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki.
    2. W patelni grillowej rozgrzać trochę oliwy i smażyć kurczaka po kilka minut z każdej strony, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego na funkcji grill i piec jeszcze 10 minut, aż się dobrze upiecze w środku.
    3. Odstawić mięso na 5 minut, aby ostygło, a następnie pokroić na cienkie paski o długości 2 cm. Włożyć paski kurczaka z powrotem do patelni (lub brytfanki) w której się piekły aby nasiąknęły sokami.
    4. Chlebki pitta lub naan lekko skropić wodą i podgrzać w piekarniku przez kilka minut. Uważać, aby się nie spiekły na chrupko, bo później trzeba je będzie zwinąć.
    5. Posmarować chlebki sosem jogurtowym lub majonezem i ułożyć na nim sałatę oraz cebulę. Na wierzchu położyć kawałki kurczaka i polać sosem chili. Zwinąć w ruloniki i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis