Piersi z kurczaka nadziewane mozzarellą i szparagami

    (373)

    Te roladki z kurczaka wyglądają bardzo elegancko, ale niech Cię nie zmyli ich wygląd, bo bardzo łatwo się je robi. Dobre na obiad na co dzień, albo na kolację w weekend w gronie gości.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka
    • sól i pieprz do smaku
    • 8 szparagów
    • 55 g startego sera mozzarella
    • 30 g bułki tartej z przyprawami

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz: 5). Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.
    2. Piersi z kurczaka włożyć pomiędzy dwa czyste worki do mrożenia (lub inne grube worki) na grubej desce do krojenia. Roztłuc tłuczkiem (szerokim młotkiem, dnem patelni...) na równą grubość ok. 1 cm. Posypać z każdej strony solą i pieprzem.
    3. Wzdłuż środka każdej piersi ułożyć po 4 szparagi i posypać każdą po równej porcji mozzarelli. Zwinąć obie piersi tak, aby szparagi i ser znalazły się w środku rolki. Ułożyć roladki w naczyniu żaroodpornym i posypać każdą 2 łyżkami bułki tartej.
    4. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 25 minut, aż bułka tarta będzie złocista, a kurczak będzie upieczony w środku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (373)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis