Warzywne stir-fry z imbirem

    (548)

    Szybkie, lekkie danie obiadowe - warzywa smażone metodą stir-fry z dodatkiem aromatycznego imbiru. Ilość imbiru można dopasować do swojego smaku, a warzywa użyć takie, jakie się ma pod ręką. Aby posiłek był bardziej treściwy można dodać pokrojone w kostkę tofu. Podawać z ryżem jaśminowym.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
    • 1,5 ząbka czosnku, zgniecionego w prasce
    • 2 cm kawałek świeżego imbiru, posiekany
    • 4 łyżki oleju roślinnego
    • 1 mała główka brokuła, podzielona na różyczki
    • garść zielonego groszku
    • 1 marchewka, pokrojona w cienkie słupki
    • garść zielonej fasolki szparagowej
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2,5 łyżki wody
    • 0,5 cebuli, posiekanej
    • 0,5 łyżki soli (lub mniej - do smaku)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W dużej misce wymieszać skrobię kukurydzianą z czosnkiem, połową imbiru i 2 łyżkami oleju, aż skrobia się rozpuści.
    2. Dodać brokuły, groszek, marchewkę i fasolkę. Wymieszać, aby pokryły się sosem.
    3. Pozostałe 2 łyżki oleju rozgrzać w dużej patelni lub w woku na średnim ogniu. Smażyć przez 2 minuty, stale mieszając, aby warzywa się nie przypaliły.
    4. Dodać sos sojowy i wodę, a następnie cebulę, sól i pozostały imbir. Wymieszać i smażyć, aż warzywa będą miękkie, ale nadal jędrne.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (548)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis