Sushi z wędzonym łososiem

    (112)
    1 godz. 30 min

    Prosty przepis na sushi w podstawowej wersji - czyli sprawdzone smaki: wędzony łosoś z ogórkiem i awokado.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 400 g ryżu do sushi
    • 6 łyżek octu ryżowego
    • 6 płatów nori
    • 1 awokado, obrane i pokrojone w plasterki
    • 1 ogórek, obrany i pokrojony w słupki (bez nasion)
    • 225 g wędzonego łososia, pokrojonego w długie paski
    • 2 łyżki pasty wasabi

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Ryż moczyć przez 4 godziny. Następnie odcedzić i ugotować w maszynce do gotowania ryżu w 500 ml wody. Można też ugotować ryż w garnku: doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować ok. 20 minut. Ugotowany ryż ma być suchy.
    2. Gdy tylko ryż się ugotuje, dodać do niego 6 łyżek octu ryżowego i wymieszać. Wyłożyć ryż na dużym talerzu, aby całkowicie ostygł.
    3. Na bambusowej macie ułożyć jeden płat nori. Na nori nałożyć cienką, równą warstwę ryżu i lekko go przycisnąć do nori. Zostawić wolne marginesy, po centymetrze od góry i od dołu. W odległości ok. 2,5 cm od dolnego brzegu nori, narysować na ryżu cienką linię pastą wasabi i ułożyć wzdłuż niej paski łososia, awokado i ogórka.
    4. Lekko zwilżyć górny margines nori i zacząć zwijać rolkę sushi od dołu, ciasno przyciskając bambusową matę. Gdy rolka będzie gotowa i sklejona, pokroić ją ostrym nożem na 8 równych plastrów. Powtórzyć procedurę z resztą składników. Podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (112)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis