Dressing cytrynowo-musztardowy

    (24)

    Kremowy sos z sokiem z cytryny, musztardą i czosnkiem, który świetnie nada się do sałatek ziemniaczanych i innych.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 80 ml soku z cytryny
    • 4 łyżeczki skórki cytrynowej
    • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
    • 2 łyżeczki musztardy Dijon
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
    • 120 ml oliwy z oliwek
    • 115 g kwaśnej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W misce wymieszać sok cytrynowy ze skórką cytrynową, czosnkiem, musztardą, solą i pieprzem.
    2. Mieszając stale rózgą, pomału wlewać oliwę, aż sos się zagęści. Nadal mieszając, dodać śmietanę.
    3. Przełożyć sos do słoiczka, zamknąć go i wstawić do lodówki na co najmniej 15 minut, a maksimum na noc.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (24)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis