Sushi wegetariańskie

    Sushi wegetariańskie

    Zdjęcie do przepisu: Sushi wegetariańskie
    5

    Sushi wegetariańskie

    (28)
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Rolki sushi z wegetariańskim nadzieniem. Z tofu, ogórkiem, awokado i marchewką. Jeśli jesteś na diecie wegańskiej zastąp miód cukrem.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 400 g ryżu krótkoziarnistego (ryżu do sushi)
    • 550 ml wody
    • 4 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżeczka deserowa miodu
    • 2 ząbki czosnku, rozgniecione w prasce
    • 75 g twardego tofu, pokrojonego w cienkie paski
    • 2 łyżki octu ryżowego
    • 4 płaty nori
    • 1/2 ogórka, pokrojonego w cienkie słupki
    • 1/2 awokado - obranego i pokrojonego w cienkie słupki
    • 1 mała marchewka, pokrojona w cienkie słupki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Wsypać ryż do garnka i zalać wodą. Odstawić na 30 minut.
    2. W płytkim naczyniu wymieszać sos sojowy z miodem i czosnkiem. Marynować tofu w tym sosie przez co najmniej 30 minut.
    3. Garnek z ryżem postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować 20 minut. Ugotowany ryż wymieszać w dużej misce z octem ryżowym.
    4. Na bambusowej macie ułożyć płat nori. Maczając co jakiś czas ręce w wodzie, nabrać 1/4 ryżu i rozłożyć równomiernie na płacie nori, zostawiając ok. 1,5 cm wolnego marginesu od góry.
    5. W odległości ok. 2,5 cm od dołu ułożyć pasek z tofu (ok. 2 kawałki tofu). Obok ułożyć 2 paski ogórka, następnie awokado i marchewkę.
    6. Zwijać w ciasną rolkę zaczynając od dołu, używając do pomocy maty bambusowej. Zwilżyć pozostawiony margines wodą i skleić rolkę. Powtórzyć proces z resztą składników a na koniec pokroić rolki w plastry o grubości 2,5 cm.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (28)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis