Wytrawne minikanapeczki z żurawinowym chutney

    Absolutnym hitem karnawałowych przyjęć mogą okazać się mini kanapeczki z wykwintnym sosem chutney i aromatyczną nutą żurawinowej konfitury.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 duża cebula czerwona
    • 2 nieduże, twarde jabłka
    • 100 ml octu jabłkowego
    • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
    • 3/4 szklanki cukru
    • szczypta chili
    • 1/2 łyżeczki imbiru
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 200 g konfitury żurawinowej
    • chleb tostowy pszenny
    • 100 g dobrego pasztetu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Cebulę i jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka. Dodajemy ocet jabłkowy, sok z pomarańczy, cukier i gotujemy na wolnym ogniu często mieszając, aż nadmiar płynu odparuje.
    2. Całość doprawiamy przyprawami. Pod koniec dodajemy konfiturę żurawinową i jeszcze chwilę gotujemy.
    3. Z kromek tostowego chleba za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Każdy krążek smarujemy grubą warstwą wystudzonego żurawinowego chutney i przykrywamy drugim krążkiem.
    4. Na wierzch mini kanapeczek dekoracyjnie wykładamy pasztet i dekorujemy natką pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis