Mini tartaletki z kremem bananowo-orzechowym i nutą karmelu

    Idealnym pomysłem na elegancki dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty będą aromatyczne tartaletki z delikatnym kremem bananowo-orzechowym. Ponieważ przygotowanie ich jest łatwe i nie wymaga pieczenia – sprawdzą się też jako szybka przekąska dla gości.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 500 g orzeszków ziemnych
    • 4 dojrzałe banany + 1 do dekoracji
    • 10 daktyli (opcjonalnie)
    • 1 szklanka cukru
    • 2 łyżki wody
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • opakowanie mini babeczek do nadzień słodkich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Orzeszki ziemne obieramy z łupinek, prażymy na suchej patelni aż do uzyskanie lekko brązowego koloru. Wystudzone orzeszki miksujemy w blenderze.
    2. Daktyle zalewamy wrzątkiem aż zmiękną, odsączamy i dodajemy zmiksowanych orzeszków ziemnych. Dodajemy 4 obrane i pokrojone w plasterki banany. Blendujemy na gładką masę.
    3. Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier, dodajemy 2 łyżki wody oraz sok z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, aż do połączenia składników na gładką masę. Gotujemy aż do uzyskania bursztynowego koloru karmelu.
    4. Masę orzechowo-bananową przekładamy do mini babeczek do nadzień słodkich. Każdą tartaletkę dekorujemy plasterkiem banana i polewamy kilkoma kroplami karmelu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis