Fasola z chili i serem

    Fasola z chili i serem

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Miska gorącego aromatycznego chili to najlepsze danie na zimny dzień. Smakuje wyśmienicie z chlebem kukurydzianym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 łodyga selera naciowego
    • 2 ząbki czosnku, wycisnięte przez praskę
    • 1-2 łyżeczki chili
    • 1 puszka (400 g) pokrojonych pomidorów
    • 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli, osączonej z zalewy
    • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
    • 50 g startego sera typu cheddar

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę i selera, smażyć przez 8 minut. Dodać czosnek i chili, wymieszać i smażyć przez kolejne 2 minuty.
    2. Dodać pomidory, fasolę, doprawić oregano, wymieszać.
    3. Dusić bez przykrycia na małym ogniu przez 5 minut, aż warzywa zmiękną. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać serem cheddar. Wstawić do piekarnika rozgrzanego na funkcji grill na 3–4 minuty, aż ser się roztopi i zacznie bulgotać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis