Włoskie ciasteczka migdałowe

    (2)

    Prosty przepis na bezglutenowe ciasteczka, na bazie mielonych migdałów, cukru i białek. Tradycyjnie we Włoszech, w regionie Puglia, piecze się je na Wielkanoc.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 1 kg migdałów
    • 1 kg cukru
    • 240 g białek
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
    • cukier puder do obtaczania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik z termoobiegiem do 190°C (gaz: 5). Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Migdały zmielić w robocie kuchennym razem z cukrem. Dodać białka, wanilię i ekstrakt migdałowy. Miksować, aż masa zbije się w ciasto.
    3. Nabierać po kawałku masy i formować wałeczki o długości 7-8 cm. Obtaczać w cukrze pudrze i układać na blaszce. Można je formować w dowolne kształty.
    4. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut, a następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis