Wegańskie mleko z chia

    Wegańskie mleko z chia

    Zdjęcie do przepisu: Wegańskie mleko z chia
    1

    Wegańskie mleko z chia

    (1)
    8godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Nasiona chia i orzechy włoskie moczone przez noc, a później zmiksowane z dodatkiem tahini i miodu tworzą to pyszne wegańskie mleko. Można go użyć do wypieków i nikt nie zauważy różnicy, można je też pić bo jest po prostu smaczne. Jeśli dodaję je do zupy lub innych słonych potraw, dodaję mniej miodu i opuszczam wanilię.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 725 ml zimnej wody
    • 30 g nasion chia
    • 2 łyżki orzechów włoskich
    • 500 ml zimnej wody
    • 2 łyżki tahini
    • 1 łyżeczka miodu (do smaku)
    • kropla ekstraktu waniliowego (do smaku)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  +8godz.  ›  Gotowe w: 8godz.5min. 

    1. Do miski wlać 725 ml zimnej wody, dodać nasiona chia i orzechy, wymieszać, aby nie pozlepiały się z grudki. Zostawić na 8 godzin lub na noc.
    2. Rano przelać zawartość miski do blendera, dodać 250 ml zimnej wody, tahini, miód i wanilię. Zmiksować na gładko. Dodać pozostałe 250 ml wody.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis