Miska pełna pyszności - kurczak, komosa ryżowa, bataty, awokado i szpinak, a wszystko polane dressingiem orzechowo-limonkowym. Zdrowe i smaczne danie na 4 osoby.
M
mkinshella
Zrobione przez 1 osobę
Składniki
ilość porcji: 4
700 ml bulionu drobiowego
250 g komosy ryżowej (quinoa)
1 duży batat, pokrojony w kostkę
1 duża czerwona cebula, pokrojona w kostkę
4 łyżki oliwy z oliwek
sól gruboziarnista
świeżo zmielony czarny pieprz
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżka świeżego imbiru, drobno posiekanego
450 g piersi z kurczaka
4 łyżki soku z limonki
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju sezamowego
60 g liści szpinaku
1 awokado, obranego i pokrojonego w plasterki
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
1 łyżeczka uprażonych nasion sezamu
Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
Do rondelka wlać bulion, dodać komosę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok. 15-20 minut, aż komosa będzie miękka i wchłonie płyn.
Rozgrzać piekarnik do 220°C (gaz: 7).
Na dużej blaszce rozłożyć bataty i czerwoną cebulę. Skropić 1 łyżką oliwy i oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać.
Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 20-25 minut, aż bataty będą miękkie.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać 2 ząbki czosnku i imbir i smażyć, mieszając ok. 1 minutę. Dodać kurczaka i smażyć ok. 6 minut z każdej strony, aż mięso nie będzie w środku różowe. Wyjąć z patelni i pokroić na małe kawałki.
W miseczce wymieszać ząbek czosnku z sokiem z limonki, masłem orzechowym, sosem sojowym i miodem. Mieszając, dodać 1 łyżką oliwy i olej sezamowy. Mieszać rózgą, aż sos będzie jednolity.
Porozdzielać komosę do misek, nałożyć kurczaka, bataty, szpinak i awokado. Posypać kolendrą i sezamem. Polać sosem.