Buddha bowl z kurczakiem

    (14)

    Miska pełna pyszności - kurczak, komosa ryżowa, bataty, awokado i szpinak, a wszystko polane dressingiem orzechowo-limonkowym. Zdrowe i smaczne danie na 4 osoby.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 700 ml bulionu drobiowego
    • 250 g komosy ryżowej (quinoa)
    • 1 duży batat, pokrojony w kostkę
    • 1 duża czerwona cebula, pokrojona w kostkę
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • sól gruboziarnista
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
    • 1 łyżka świeżego imbiru, drobno posiekanego
    • 450 g piersi z kurczaka
    • 4 łyżki soku z limonki
    • 2 łyżki masła orzechowego
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1 łyżka miodu
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • 60 g liści szpinaku
    • 1 awokado, obranego i pokrojonego w plasterki
    • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
    • 1 łyżeczka uprażonych nasion sezamu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 48min.  ›  Gotowe w: 58min. 

    1. Do rondelka wlać bulion, dodać komosę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok. 15-20 minut, aż komosa będzie miękka i wchłonie płyn.
    2. Rozgrzać piekarnik do 220°C (gaz: 7).
    3. Na dużej blaszce rozłożyć bataty i czerwoną cebulę. Skropić 1 łyżką oliwy i oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać.
    4. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 20-25 minut, aż bataty będą miękkie.
    5. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać 2 ząbki czosnku i imbir i smażyć, mieszając ok. 1 minutę. Dodać kurczaka i smażyć ok. 6 minut z każdej strony, aż mięso nie będzie w środku różowe. Wyjąć z patelni i pokroić na małe kawałki.
    6. W miseczce wymieszać ząbek czosnku z sokiem z limonki, masłem orzechowym, sosem sojowym i miodem. Mieszając, dodać 1 łyżką oliwy i olej sezamowy. Mieszać rózgą, aż sos będzie jednolity.
    7. Porozdzielać komosę do misek, nałożyć kurczaka, bataty, szpinak i awokado. Posypać kolendrą i sezamem. Polać sosem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (14)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis